Κατανόηση της βιώσιμης συσκευασίας: Μια σε βάθος ματιά

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 7 min
Sustainable packaging

Τι είναι η Βιώσιμη Συσκευασία?

Οι ανακυκλώσιμες, κομποστοποιήσιμες και βιοαποδομήσιμες συσκευασίες μπορεί να ακούγονται παρόμοιες, αλλά έχουν ευδιάκριτες διαφορές. Κάθε τύπος βιώσιμης συσκευασίας επηρεάζει διαφορετικά την επωνυμία, τους πελάτες και τον πλανήτη σας.

Μέχρι το 2030, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να γίνει μη αναστρέψιμη, σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές. Οι καταναλωτές το γνωρίζουν αυτό και είναι πρόθυμοι να προσαρμόσουν τον τρόπο ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης επιχειρήσεων που κάνουν βιώσιμες επιλογές.

Η επιλογή βιώσιμης συσκευασίας είναι μια αξιέπαινη και ηθική απόφαση για κάθε επιχείρηση. Ευθυγραμμίζεται με μια θεμελιώδη οικονομική αρχή: να παρέχει αυτό που ζητούν οι πελάτες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αποφύγετε παγίδες όπως το πλύσιμο πρασίνου και η υπερβολική δαπάνη. Για να πλοηγηθείτε σε αυτό, πρέπει:

  • Κατανοήστε τους διάφορους όρους που σχετίζονται με τη φιλική προς το περιβάλλον συσκευασία
  • Αναγνωρίστε τη σημασία αυτών των όρων
  • Μάθετε για τα οφέλη των διαφορετικών τύπων βιώσιμων συσκευασιών

Σε αυτό το άρθρο, θα καλύψουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη βιώσιμη συσκευασία.

Επεξήγηση βιώσιμης συσκευασίας

Η βιώσιμη συσκευασία αναφέρεται σε κάθε σχεδιασμό συσκευασίας που ενισχύει τη βιωσιμότητα. Η σωστή επιλογή συσκευασίας θα έχει μεγαλύτερο κύκλο ζωής. Τα αειφόρα υλικά είναι λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον, που συνήθως έχουν ως αποτέλεσμα μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα και χαμηλότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά την κατασκευή.

Τύποι βιώσιμων συσκευασιών

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι βιώσιμων συσκευασιών που πρέπει να εξετάσουν οι επιχειρήσεις:

Ανακυκλώσιμες συσκευασίες

Ανακυκλώσιμα υλικά εμποδίζουν τα απόβλητα να καταλήγουν σε χωματερές μετατρέποντας τα απόβλητα σε νέα υλικά. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι ανακυκλώσεις ίσες. Για παράδειγμα, ενώ το πλαστικό είναι τεχνικά ανακυκλώσιμο, το 55% των πλαστικών απορριμμάτων εξακολουθεί να καταλήγει σε χωματερές. Επομένως, η διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων είναι απαραίτητη.

Μεταλλική συσκευασία

Τόσο ο χάλυβας όσο και το αλουμίνιο είναι απεριόριστα ανακυκλώσιμα, που σημαίνει ότι μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν αμέτρητες φορές χωρίς να υποβαθμιστούν. Επί του παρόντος, το 80% του παραγόμενου μετάλλου εξακολουθεί να χρησιμοποιείται. Άλλα υλικά, όπως το χαρτόνι, μπορούν να ανακυκλωθούν μόνο περιορισμένες φορές, αλλά εξακολουθούν να προσφέρουν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη.

Συσκευασία από χαρτόνι

Τα δέντρα απορροφούν άνθρακα από την ατμόσφαιρα και όταν συλλέγονται για συσκευασία, αυτός ο άνθρακας κλειδώνεται για τη διάρκεια ζωής της συσκευασίας. Η χρήση προϊόντων από χαρτόνι με πιστοποίηση FSC βοηθά στη φύτευση πρόσθετων δέντρων, βοηθώντας στην αναστροφή της αποψίλωσης των δασών και στην δέσμευση περισσότερου άνθρακα. Αν και το χαρτόνι τελικά βιοδιασπάται, δεν μολύνει τους ωκεανούς ούτε συσσωρεύεται σε χώρους υγειονομικής ταφής όπως το πλαστικό.

Η ανακύκλωση στοχεύει στη μείωση των εκπομπών CO2 κατά την κατασκευή:

  • Η ανακύκλωση αλουμινίου εξοικονομεί το 90% των εκπομπών
  • Η ανακύκλωση κασσίτερου εξοικονομεί το 70% των εκπομπών

Η ανακύκλωση εξοικονομεί επίσης άλλους πόρους. Για παράδειγμα, η ανακύκλωση χαρτονιού εξοικονομεί 7.000 τόνους νερού ανά τόνο χαρτονιού. Αντίθετα, η ανακύκλωση πλαστικού παράγει περισσότερο CO2 από τη χρήση νέου υλικού. Ενώ το πλαστικό είναι απαραίτητο για πολλά προϊόντα, δεν είναι απαραίτητο για τη συσκευασία.

Ο κασσίτερος, το αλουμίνιο και το χαρτόνι είναι ανακυκλώσιμα υλικά που υποστηρίζουν την κυκλική οικονομία και ωφελούν το περιβάλλον. Τα βιοπλαστικά γίνονται επίσης κοινά στη συσκευασία προϊόντων όπως τα μπουκάλια αλουμινίου.

Βασικά στατιστικά στοιχεία ανακύκλωσης

  • 48% των αστικών απορριμμάτων της ΕΕ ανακυκλώθηκε το 2020.
  • Από το 2000, τα απόβλητα που αποστέλλονται σε χώρους υγειονομικής ταφής στην Ευρώπη έχουν μειωθεί πάνω από 50%.
  • Μόνο οκτώ ευρωπαϊκές χώρες έχουν ποσοστά ανακύκλωσης άνω του 50%.
  • Το ποσοστό ανακύκλωσης του μετάλλου σε όλη την Ευρώπη είναι 79%, καθιστώντας το το πιο ανακυκλωμένο υλικό.
  • Κάθε τόνος ανακυκλωμένου χάλυβα εξοικονομεί 1,67 τόνους CO2.

Οφέλη από την ανακύκλωση

  • Μειώνει τις εκπομπές άνθρακα
  • Ορισμένα υλικά, όπως ο άνθρακας, μπορούν να εγκλωβιστούν στον άνθρακα για χρόνια ή δεκαετίες
  • Ο κασσίτερος και το αλουμίνιο μπορούν να ανακυκλωθούν επ' αόριστον, υποστηρίζοντας την κυκλική οικονομία
  • Εξοικονόμηση φυσικών πόρων όπως ξυλεία και νερό

Βιοδιασπώμενη συσκευασία

Μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις σήμερα είναι η τεράστια ποσότητα απορριμμάτων που καταλήγουν σε χωματερές. Το 2020, το 18% όλων των απορριμμάτων στην Ευρώπη στάλθηκαν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Για να μετριαστεί αυτό, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τις συσκευασίες που βιοδιασπώνται.

Η βιοδιασπώμενη συσκευασία είναι κατασκευασμένη από φυσικά υλικά που αποσυντίθενται φυσικά και με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, οι μικροοργανισμοί διασπούν αυτά τα υλικά. Δεδομένου ότι τα βιοαποδομήσιμα προϊόντα υποβαθμίζονται με την πάροδο του χρόνου, δεν φράζουν τις χωματερές και συμβάλλουν στη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων. Επιπλέον, εξοικονομούν ενέργεια και λάδι κατά την παραγωγή.

Βιοδιασπώμενα προϊόντα παράγουν επίσης χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης. Πολλά από αυτά τα υλικά διασπώνται σε μη τοξικά συστατικά, μειώνοντας τη ρύπανση του νερού και του αέρα.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες σκέψεις κατά την επιλογή βιοδιασπώμενης συσκευασίας:

  • Βιοδιασπώμενα υλικά μπορούν να αποσυντεθούν μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες, όπως ορισμένες θερμοκρασίες ή χημικές ουσίες. Αν αφεθούν σε χώρο υγειονομικής ταφής, μπορεί να αφήσουν πίσω τους μικροσκοπικά πλαστικά κομμάτια.
  • Ο όρος "βιοαποικοδομήσιμο" είναι ευρύς και μπορεί να αναφέρεται σε διάφορα προϊόντα, μερικά πιο φιλικά προς το περιβάλλον από άλλα.
  • Ο χρόνος αποσύνθεσης για τις βιοαποδομήσιμες συσκευασίες ποικίλλει ευρέως, από εβδομάδες έως δεκαετίες, ανάλογα με το υλικό και τις συνθήκες.

Παρά αυτά τα σημεία, η βιοδιασπώμενη συσκευασία παραμένει μια φιλική προς το πράσινο επιλογή για τις εταιρείες, με τα οφέλη να υπερτερούν των μειονεκτημάτων.

Τι είναι τα βιοπλαστικά?

Τα βιοπλαστικά κατασκευάζονται από βιολογικές ουσίες αντί από πετρέλαιο. Ένα πλαστικό θεωρείται βιοδιασπώμενο εάν μπορεί να διαλυθεί σε νερό, βιομάζα ή διοξείδιο του άνθρακα εντός καθορισμένου χρονικού πλαισίου. Η βιοδιασπασιμότητα ενός υλικού εξαρτάται από τη σύνθεση, τη διαδικασία παραγωγής και τις επιλογές επεξεργασίας του.

Το πολυγαλακτικό οξύ (PLA) είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο βιοπλαστικό λόγω της ευκολίας επεξεργασίας του. Στη βιομηχανία συσκευασίας, το PLA χρησιμοποιείται συχνά για παράθυρα σε πακέτα γλυκών ή τροφίμων. Η συσκευασία PLA είναι επίσης κομποστοποιήσιμη σε βιομηχανικές συνθήκες και δεν παράγει τοξικούς αναθυμιάσεις όταν καταστρέφεται. Κατά μέσο όρο, τα βιοαποδομήσιμα πλαστικά προϊόντα παράγουν 68% λιγότερα αέρια θερμοκηπίου σε σύγκριση με τα προϊόντα με βάση το πετρέλαιο.

Συνιστάται να επικοινωνήσετε με προμηθευτές που εμπορεύονται βιοαποικοδομήσιμες συσκευασίες για να μάθετε για τα υλικά και τους χρόνους αποσύνθεσής τους για να βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλα για την επωνυμία σας.

Βιοδιασπώμενα στατιστικά

  • Η ζήτηση για βιοαποικοδομήσιμα πλαστικά εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 9% ετησίως μεταξύ 2018 και 2023.
  • Μέχρι το 2025, η βιομηχανία βιοπλαστικών αναμένεται να ανέρχεται σε 27,9 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
  • Μέχρι το 2030, τα βιοπλαστικά θα αντιπροσωπεύουν το 10% του συνόλου των πλαστικών που χρησιμοποιούνται.
  • Ο τομέας της άκαμπτης συσκευασίας ωθεί την παγκόσμια ζήτηση για βιοπλαστικά, αντιπροσωπεύοντας το 57% της παραγωγής.
  • Η PLA προβλέπεται να επιτύχει τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης εσόδων μεταξύ 2020 και 2027.

Οφέλη από βιοαποδομήσιμα υλικά

  • Βιοδιασπώμενα προϊόντα διασπώνται και δεν συσσωρεύονται σε χώρους υγειονομικής ταφής ή μολύνουν τους ωκεανούς.
  • Οδηγούν σε λιγότερη παραγωγή απορριμμάτων και χαμηλότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.
  • Η χρήση βιοδιασπώμενων προϊόντων αυξάνει την απόδοση καυσίμου καθώς η διαδικασία παραγωγής απαιτεί λιγότερη ενέργεια.
  • Πολλά βιοδιασπώμενα υλικά είναι επίσης κομποστοποιήσιμα.

Κατανόηση του Greenwashing

Το Greenwashing είναι μια πρακτική όπου οι επωνυμίες διαφημίζονται ως φιλικές προς το περιβάλλον χωρίς να έχουν πραγματικό, σημαντικό ή μετρήσιμο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Αυτό είναι ένα πρόβλημα στη βιομηχανία συσκευασίας, όπου πολλοί οργανισμοί εσφαλμένα επισημαίνουν ή εμπορεύονται τις συσκευασίες τους ως:

  • Αειφόρος
  • Πράσινο
  • Φιλικό προς το περιβάλλον
  • Κομποστοποίηση
  • Διασπώμενο
  • Ανακυκλώσιμο

Για την καταπολέμηση του greenwashing, οι κυβερνήσεις έχουν εισαγάγει επίσημες πιστοποιήσεις για βιώσιμες συσκευασίες. Για παράδειγμα, η πιστοποιημένη κομποστοποιήσιμη συσκευασία θα εμφανίζει ένα συγκεκριμένο σύμβολο (π.χ. το σύμβολο του σπορόφυτου).

Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν ένα προϊόν είναι κομποστοποιήσιμο, επικοινωνήστε με τον προμηθευτή σας ή χρησιμοποιήστε μια επίσημη βάση δεδομένων από οργανισμούς όπως η Din Certco και η OK Compost. Η επίσημη πιστοποίηση είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι η συσκευασία είναι πραγματικά «φιλική προς το περιβάλλον» ή «βιώσιμη».

Συμβουλές για την επιλογή της σωστής βιώσιμης συσκευασίας

Επιλέξτε πιστοποιημένα προϊόντα Είτε επιλέγετε συσκευασία από κασσίτερο, αλουμίνιο, χαρτόνι ή χαρτί χειροτεχνίας, βεβαιωθείτε ότι αυτά τα προϊόντα έχουν επίσημη πιστοποίηση. Αυτή η πιστοποίηση θα επιβεβαιώσει ότι είναι ανακυκλώσιμα, κομποστοποιήσιμα ή βιοαποδομήσιμα. Εάν έχετε αμφιβολίες, επικοινωνήστε με τον προμηθευτή σας για να επαληθεύσετε την πιστοποίηση.

Think Beyond the Materials Όταν στοχεύετε στη βιωσιμότητα, σκεφτείτε περισσότερα από τα υλικά συσκευασίας. Ερευνήστε τους προμηθευτές για να διασφαλίσετε ότι είναι πραγματικά αφοσιωμένοι στη διατήρηση του περιβάλλοντος και μπορούν να προσφέρουν μια συνεργασία για την οποία μπορείτε να είστε περήφανοι.

Μην σας παρασύρει το χαμηλό κόστος Ενώ διατίθεται βιώσιμη συσκευασία χαμηλού κόστους, μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για την επωνυμία ή τους πελάτες σας. Η επένδυση περισσότερων σε υψηλής ποιότητας βιώσιμες συσκευασίες μπορεί να αποδείξει τη δέσμευση της επωνυμίας σας για ένα πιο πράσινο μέλλον.

Μάθετε περισσότερα

Ελπίζουμε ότι βρήκατε αυτό το άρθρο κατατοπιστικό. Στην Tinware Direct, προσπαθούμε να παρέχουμε τις καλύτερες πράσινες επιλογές συσκευασίας για την επωνυμία σας. Αναζητάτε την τέλεια συσκευασία για τα προϊόντα σας? Επικοινωνήστε και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.

Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι η βιώσιμη συσκευασία? Η αειφόρος συσκευασία αναφέρεται σε οποιοδήποτε υλικό συσκευασίας που είναι φιλικό προς το περιβάλλον και υποστηρίζει την κυκλική οικονομία. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι είναι ανακυκλώσιμο, επαναχρησιμοποιήσιμο ή βιοαποδομήσιμο.

Είναι βιώσιμη η γυάλινη συσκευασία? Η γυάλινη συσκευασία θεωρείται γενικά βιώσιμη. Ωστόσο, το βάρος του μπορεί να αυξήσει τις εκπομπές άνθρακα κατά τη μεταφορά.

Πόσο πιο ακριβή είναι η βιώσιμη συσκευασία? Ενώ το 43% των εμπορικών σημάτων ανησυχεί για το κόστος της βιώσιμης συσκευασίας, δεν είναι πάντα πιο ακριβή. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα. Βραχυπρόθεσμα, μπορείτε να μειώσετε το κόστος βρίσκοντας τον κατάλληλο προμηθευτή.

Πώς μπορεί η συσκευασία να είναι πιο βιώσιμη? Για να κάνετε τη συσκευασία σας πιο βιώσιμη, εστιάστε σε ελαφρύτερα υλικά, σχέδια με ένα μόνο υλικό και αποτελεσματικές διαδικασίες παραγωγής. Αποφύγετε τη σπατάλη υλικών επιλέγοντας το σωστό υλικό για κάθε προϊόν.

Πώς η βιώσιμη συσκευασία βοηθά το περιβάλλον? Η βιώσιμη συσκευασία βοηθά το περιβάλλον με:

  • Μείωση των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ
  • Μείωση των εκπομπών άνθρακα σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού
  • Υποστήριξη ενός κυκλικού οικονομικού μοντέλου όπου σπαταλούνται ελάχιστα υλικά


    μπορεί να σου αρέσει επίσης Προβολή όλων

    Sustainable packaging

    Κατανόηση της βιώσιμης συσκευασίας: Μια σε βάθος ματιά

    Ανακαλύψτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους διαφορετικούς τύπους βιώσιμων συσκευασιών.

    Image of hand pushing plastic packaging away

    Μετάβαση από την πλαστική στη οικολογική συσκευασία: Ένας οδηγός πέντε βημάτων

    Ανακαλύψτε τα βασικά βήματα για την εξάλειψη των πλαστικών συσκευασιών από τις επιχειρηματικές σας δραστηριότητες και υιοθετήστε φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις συσκευασίας.

    Forest with sustainable packaging images

    Η φιλική προς το περιβάλλον συσκευασία είναι ζωτικής σημασίας για τις εταιρείες FMCG

    Καθώς οι επωνυμίες θεωρούν ότι είναι δύσκολο να επιτύχουν τους στόχους βιωσιμότητας τους, η έμφαση στην κατάλληλη συσκευασία από τις εταιρείες FMCG γίνεται όλο και πιο εμφανής.